Reseptit

Sitruunamuffinsit


100g voita
100g turkkilaista jogurttia
3dl sokeria
6 kananmunaa
6dl gluteenittomia jauhoja
4tl leivinjauhetta
3tl vaniljasokeria
2 sitruunan raastettu kuori
1dl sitruunamehua

Vatkaa pehmennyt voi, jogurtti, sokeri ja raastettu sitruunankuori vaahdoksi.
Lisää munat yksitellen hyvin sekoittaen.
Sekoita jauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri keskenään ja lisää puolet vaahdon joukkoon.
Lisää sitruunamehu ja loput jauhot seokseen.
Annostele 26:een vuokaan, täytä 2/3 vuokien tilavuudesta.
Paista 200 asteessa noin 12 minuuttia tai kunnes pinta on saanut hieman väriä.
Koristele jäähtyneenä esimerkiksi tuorejuusto-kerma -seoksella.

Alkuperäisessä reseptissä oli 200g voita ja 2tl vaniljasokeria sekä jauhot ihan vaan perusvehnäjauhoja. Halusin kuitenkin hieman vähärasvaisemman ja gluteenittoman version, joten muunsin reseptin omiin tarkoitusperiini sopivammaksi. Suurena vaniljan ystävänä lisäsin myös vaniljasokerin määrää. Tein muffinsin työpaikallani, jossa on tehokas ammattilaisuuni, joten uunin lämpötilaa laskin 150 asteeseen ja aika oli noin 25 minuuttia, nimimerkki "ko. uunissa parit piirakat polttaneena"... Ajan sain seuraamalla muffinsien pintaväriä ja tein välillä hammastikkutestin eli tarttuuko tikkuun taikinaa kun tuikkaa sillä muffinsia. Olin erittäin tyytyväinen lopputulokseen. Pursotusmassa oli täysin kokeiluversio, johon käytin jogurttia, munanvalkuaista, voita ja tomusokeria. Ainemäärät ovat täysi arvoitus, sillä kokeilin tuota tuon verran ja tuota tuon verran ja oho, pistetäänpäs tuota lisää... :-D Massa pysyi hyvin kasassa kylmänä mutta kevyen rakenteen vuoksi muffinsit piti säilyttää jääkaapissa, jottei pursotus lähde hajoamaan ja valumaan. Näin jälkikäteen ajateltuna, tuorejuusto toimisi varmasti paremmin.



Kermainen riistakeitto


kourallinen kuivattuja kanttarelleja
2dl savujuustokermaa
2 keskikokoista/pienehköä sipulia
5 valkosipulin kynttä
275g peuran tai kauriin jauhelihaa
muutama salvian lehti
omenaviinietikkaa
makeaa sinappia (noin 1tl)
voita
vettä
sormisuolaa/savusuolaa 
mustapippurirouhetta, kuivattua rosmariinia, kuivattua timjamia, paprikajauhetta, sitruunapippuria, kuivattua valkosipulirouhetta
(mahdolliseen suurustukseen maizenaa)

Freesaa teräskattilassa hienonnettu sipuli, karkeasti silputtu valkosipuli ja kuivat mausteet suolaa lukuunottamatta voissa ja tilkassa omenaviinietikkaa. Lisää sinappi ja sekoita. Pienennä levyn lämpötilaa reilusti ja lisää kerma, vesi ja sienet. Sekoita ja anna muhia pienellä lämmöllä välillä sekoittaen. Paista jauheliha lähes kypsäksi ja lisää joukkoon. Voit myös tarvittaessa lisätä vettä. Mikäli vettä lurahtaa liikaa, voi keittoa suurustaan maizenalla. Anna kiehahtaa ja sammuta levy. Lisää suolaa maun mukaan ja noin ruokalusikallinen tuoretta silputtua salviaa aivan lopuksi ja sekoita. Anna olla hetki ja tarjoile, bon appétit!

Itse käytin keittoon myös edellisen päivän viini-ja juustoillasta jääneet juustojen jämät murennettuna/raastettuna (palaset vuohenjuustoa, valkosipuligoudaa ja parmesaania). Antoi kivasti makua ja toi keittoon tuhdikkuutta.

1 kommentti: